عراقچی: برگزاری اجلاس اکو در مشهد گامی در جهت دیپلماسی استانی بود حمله صهیونیست‌ها به چادر‌های آوارگان فلسطینی در غزه| ۱۷ نفر شهید و ده‌ها تن زخمی شدند (۱۴ آذر ۱۴۰۳) مدیرکل کار، تعاون و رفاه اجتماعی خراسان رضوی منصوب شد بیش از ۳۰۰ تروریست در حومه حماه کشته شدند (۱۴ آذر ۱۴۰۳) اشغالگران به هدف قراردادن محل حضور اسرای صهیونیست در غزه اذعان کردند مخالفت حزب حاکم کره جنوبی با استیضاح رئیس جمهور دستورالعمل دولت برای خاموشی تجهیزات گرمایشی اماکن دولتی در آخر هفته آمریکا معافیت عراق برای واردات برق از ایران را تمدید کرد برگزاری سومین شب مراسم عزاداری حضرت فاطمه‌زهرا (س) با حضور رهبر انقلاب + فیلم (۱۴ آذر ۱۴۰۳) پزشکیان: مصمم به گسترش همکاری‌های خود با چین و روسیه هستیم اسامی منظم‌ترین نمایندگان مجلس منتشر شد (۱۴ آذر ۱۴۰۳) معاون بین‌الملل دفتر مقام معظم رهبری با مفتی اعظم روسیه دیدار و گفت‌و‌گو کرد آیت‌الله علم‌الهدی: حفظ نظم عمومی، شرط مطالبه‌گری در عرصه اجتماعی است روسیه فاش کرد: رد پای اوکراین در تشدید تنش‌های سوریه تلاش ارتش سوریه به منظور حفظ امنیت در استان درعا نجات دانشجویان آکادمی حلب توسط ارتش سوریه (۱۴ آذر ۱۴۰۳) افشاگری «میدل ایست آی» از ۷۵ سال تجاوز هدفمند سربازان صهیونیست علیه زنان فلسطینی هلاکت ۱۶۰۰ عضو گروه تروریستی تحریرالشام در سوریه طی یک هفته اخیر رئیس‌جمهور ۱۵ عضو حقوقی و حقیقی هیئت پیگیری اجرای قانون اساسی را منصوب کرد وزیر دفاع کره جنوبی استعفا کرد ایران و چین بر تأثیر توسعه همکاری‌های دو کشور در صلح و امنیت منطقه تأکید کردند بررسی ۲۹ لایحه اولویت‌دار دولت در مجلس با محوریت مسائل معیشتی مهاجرانی: وزیر میراث فرهنگی درخصوص قانون عفاف و حجاب، نگرانی‌ها و چالش‌هایی را عنوان کرده است معرفی ۳۱ استاندار دولت چهاردهم + جدول سوابق تأکید وزیر ارتباطات بر ضرورت رفع فیلترینگ ابقای استاندار البرز از سوی هیئت دولت برگزاری آزمون استخدامی دستگاه‌های اجرایی در ۲۳ آذر ۱۴۰۳ درخواست بودجه ۴۷ میلیارد دلاری سازمان ملل برای گرسنگان و جنگ‌زدگان در سال ۲۰۲۵
سرخط خبرها

گرم‌شدن روابط تجاری چین و عربستان | آیا ریاض از واشنگتن فاصله می‌گیرد؟

  • کد خبر: ۳۰۳۷۲۳
  • ۱۴ آذر ۱۴۰۳ - ۱۰:۵۳
گرم‌شدن روابط تجاری چین و عربستان | آیا ریاض از واشنگتن فاصله می‌گیرد؟
روزنامه فایننشال‌تایمز در مطلبی با اشاره به آمار و ارقام موجود، از گرم‌شدن عمیق روابط میان چین و عربستان خبر داد و چشم‌انداز این امر را بر رابطه ریاض با واشنگتن به عنوان متحد دیرینه این کشور عربی، پیچیده توصیف کرد.

به گزارش شهرآرانیوز، گرم‌شدن روابط میان «شی جین پینگ» رئیس‌جمهوری چین و «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی چشم‌انداز دولت جدید دونالد ترامپ را پیچیده می‌سازد.

به نوشته این رسانه، همزمان با سرازیر شدن صادرات و سرمایه‌گذاری چین به سوی عربستان، تقاضای این کشور عربی برای فناوری پاک، رابطه این دو کشور را که زمانی تنها مبتنی بر خرید و فروش نفت بود را بیش از پیش عمیق ساخته است؛ وضعیتی که می‌تواند چالشی برای متحدان دیرینه غربی ریاض به ویژه آمریکا باشد.

فایننشال تایمز در ادامه تشریح می‌کند که داد و ستد میان ریاض و پکن در طول سال‌های گذشته تقریبا تنها به خرید و فروش نفت محدود می‌شد. اما در حال حاضر، صادرات چین به عربستان سعودی به رکورد ۴۰.۲ میلیارد دلار در ۱۰ ماهه اول سال رسیده است که بر اساس داده‌های دولت چین بسیار فراتر از ۳۴.۹ میلیارد دلار مدت مشابه سال گذشته است.

براساس آمار موجود، چین از سال ۲۰۲۱ تا اکتبر سال‌جاری سرمایه گذاری ۲۱.۶ میلیارد دلاری در عربستان داشته و بدین ترتیب به بزرگترین سرمایه گذاری خارجی در این کشور پادشاهی تبدیل شده است. گزارش‌ها حاکی است که یک سوم این سرمایه گذاری‌ها در بخش فناوری‌های پاک مانند انرژی خورشیدی و بادی متمرکز است. این رقم به ویژه در مقایسه با ۱۲.۵ میلیارد دلار سرمایه گذاری آمریکا در عربستان که رتبه دوم بعد از چین را دارد، تفاوت چشمگیری را نشان می‌دهد.

نویسنده مطلب در ادامه با تفاوت بسیار عظیم میان آنچه که چین در عربستان در حال انجام است با سرمایه گذاری آمریکایی‌ها و فرانسوی‌ها در این کشور به عنوان دو متحد غربی، می‌افزاید: سرمایه‌گذاری‌های روز افزون پکن شرکای دیرینه ریاض را تحت الشعاع قرار داده است.

کامیل لانز کارشناس امور چین و خاورمیانه و از اعضای ارشد اندیشکده «شورای روابط خارجی اروپا» در این زمینه گفت: «تغییر بزرگی» در راه است.

وی افزود: «وقتی سعودی‌ها به نقشه جهان نگاه می‌کنند، خود را به عنوان «قدرت میانه» در نظر می‌گیرند. آنها تلاش می‌کنند کمتر به آمریکا وابسته باشند و بنابراین تعمیق روابط با چین راهی برای انجام این کار است».

لانز سپس خاطرنشان کرد که روابط بیشتر عربستان و چین می‌تواند چشم‌انداز دولت آینده ترامپ را در هر گونه معامله با ریاض پیچیده کند. به عنوان مثال چنانچه ترامپ نتواند تضمین‌های امنیتی و همکاری‌های فنی که عربستانی‌ها به دنبالش هستند را ارائه کند، آنها می‌توانند به راحتی اعلام کنند که گزینه‌های دیگری پیش رو دارند.

تحلیلگران بر این باور هستند سرمایه گذاری چین در عربستان که با هدف افزایش نفوذ در خارج از آمریکا و اروپا صورت می‌گیرد، اهمیت راهبردی بسیاری برای دولت پکن دارد. ناظران به ویژه این امر را در سایه تهدید تحریم‌ها و تعرفه‌ها در اروپا و آمریکا برای چین مهم ارزیابی می‌کنند.

از دید ولیعهد عربستان به عنوان رئیس کمیته عالی مشترک چین و عربستان نیز سرمایه گذاری‌های چین در راستای تلاش‌های این حاکم بالقوه برای دستیابی به برنامه ۲۰۳۰ است که با هدف مدرن سازی عربستان، تنوع بخشیدن به اقتصاد و گذار به سوی انرژی پاک و در نهایت نمود پادشاهی عربستان در صحنه جهانی صورت می‌گیرد.

منبع: ایرنا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->